Publisert 24.08.2023

Ildsjeler i Valdres - Lars Isachsen Jemterud og William Scott

Lukta av olje og bensin, og to blide ildsjeler møter oss i porten blant biler og mekk i den store hallen i Aurdal.
Lars Isachsen Jemterud og William Scott er primus motorer for den mye omtalte samfunnsaktøren «Garasjin», det populære fritidstilbudet for ungdom i Valdres utviklet av klubben Valdres Gatebil. De fleste har hørt om Valdres Gatebil. Ikke bare arrangerer de mekkekvelder, drifter ungdomsklubb og har motorshow med store konserter, de har også fått æren av å være kommunens 17. mai arrangør to år på rad.

Garasjin begynner å bli et komplett tilbud vi er stolte av, smiler Lars, og får medhold av kamerat og prosjekt-kollega William som videre forteller: -Garasjin er et fritidstilbud for ungdom som Valdres Gatebil etablerte i 2019. Her kommer det ungdom som ikke finner sin plass på andre fritidsarenaer eller bare er interessert i bil, det å lage noe, skape noe og å møtes. Her holder ungdommen på med mye forskjellig - noen sveiser, noen mekker, noen skrur, noen observerer og lærer, mens noen bare er tilstede og får nye venner og bygger trygge relasjoner. Det er en god blanding av ungdommer som kommer, og de er fra hele Valdres.

Populært tilbud

Det er ikke få ungdommer som er innom Garasjin forstår vi ildsjelene. - Fra 6. klasse på barneskolen til og med 10. klasse på ungdomsskolen kan det være innom 60 -70 ungdommer i uka. Noen ganger er det også innom videregående-elever. - Skal si det er bra liv i hallen her enkelte kvelder, smiler Lars. -Vi ser særlig mange fra de to siste trinnene på barneskola, for de har ikke et ungdomstilbud på samme måte som ungdomsskoleelever får gjennom ungdomsklubben i Fagernes, og ønsker seg veldig et sted å møtes, sier William. -Trygge voksne er her å styrer kveldene. Det har utviklet seg raskt til å være nærmere en ungdomsklubb. -Og det er viktig for oss at dette skal være et gratis tilbud! Her skal det ikke koste skjorta å være medlem, eller å komme på kvelder for å møte venner, sier Lars.

_MG_8078

Det er ikke bare biler som sveises på i Garasjin. Nå om dagen sveiser ungdommene sammen deler som blir fine figurer. Her en stor T-rex! Foto: Huga/Katrine Celius

Samfunnsaktør og kulturaktør

I tillegg til ungdomsklubben Garasjin finner de to ivrige karene rett som det er på flere saker å holde seg opptatt med. For ikke lenge siden braka det løs i Valdres Storhall med Motorshow og konsert med Rotlaus. På vinteren arrangerer de isbanekjøring på Strandefjorden, og i år skal de iherdige ildsjelene teste et nytt eget konsept med fokus på psykisk helse. «Psykt bra» blir en samling på Bagn med kjøretur gjennom Valdres og påfølgende hyggelig samvær og aktiviteter for både store og små. Med konseptet PSYKT BRA skal det produseres merch, gensere, t skjorter og capser som de håper vil brukes og vil bli være med å øke bevisstheten rundt psykisk helse. -Også startet vi opp klubbkveld for voksne fredager i vår, skyter Lars inn. «Depoet» er åpent for voksne som vil møtes for å mekke, drikke kaffe og skravle.

Et behov meldte seg

Starten på dette eventyret var det William og Rolf Erik Skyvuldstad som fikk ideen til i 2019. - Da det ble et tilsvarende tilbud borte fra ungdomsskolen, så vi hvor stort behovet til ungdommen var. Vi gikk ut i avisa, og til slutt tok Tor Einar Bråthen kontakt. Han ville leie oss hallen vi sitter i nå til en rimelig penge. Første dag med dugnad kommer det veldig mange - deriblant Lars. Han gled rett inn med engasjement og pågangsmot og har vært her siden, sier William.

-Samfunnet responderte på at dette trenger vi, smiler Lars. At vi har muligheten til å forvalte dette gjennom det samfunnet med sponsorer, det offentlige og privatpersoner har gitt oss, at vi nå ser hvor mye det betyr for mange er utrolig kult, smiler Lars, og legger til - altså, tenk å hatt dette da vi var ungdom da William, det hadde vært helt innertier! William nikker enig, og tenker seg tydelig bakover i tid på den andre sida av bordet. -At vi også har klart å skape et godt samhold med, historisk sett, to ytterpunkter er godt å tenke på, fortsetter Lars. Politiet er ofte innom her, skryter av oss med fokuset på trafikksikkerhet og samarbeider tett med oss. -Vi kan egentlig helt sikkert kunne si at vi har gjort bil - og rånekulturen stuerein i Valdres.

Frivillig i sjela

Vi kan ikke unngå å legge merke til hvor mye tid dette må utgjøre og spør nysgjerrig, men forsiktig, om hvor mye frivillige timer som må legges ned. -At det snart kan utgjøre en 50% stilling i perioder er ikke å ta i. -Det høres kanskje veldig rart ut for arbeidsgiverne våre, ler begge. Lars jobber som kulturkonsulent i Nord-Aurdal kommune, og William jobber på ASKO og i Nord-Aurdal Brannvesen. -Men vi må virkelig trekke frem resten av gjengen, sier de begge med tydelig engasjement. -William og jeg er kanskje primus motorer, som leder dette sirkuset, men i hovedstyret vårt og i basen med veiledere og frivillige sitter det dyktige, drivende folk som vil dette godt og bruker mange, mange timer frivillighet, sier Lars glødende. -Det hadde ikke vært mulig uten alle de, skyter William inn. -Det er tross alt veilederne som møter ungdommen, som ungdommen får et trygt forhold til, det er det som er viktig her.

_MG_8106

Kompiser med drivkraft, William og Lars . Foto: Huga/Katrine Celius

 

Verdt hver time

På spørsmålet om det er noen ekstra fine øyeblikk i løpet av levetiden til Garasjin er første kontante respons i kor fra begge: -Ja, maange! -Vi har fra han lille gutten som begynte å besøke oss på klubbkvelder til å vokse opp, og igjen komme tilbake å bidra som flott veileder for ungdommen vi har her i dag, til det ringer en fyr for å fortelle at Garasjin er 1 av 4 kandidater til å motta Kronprinsparets fond, og få reise til Oslo å snakke om dette prosjektet, smiler Lars. -Men det aller beste er å komme ned hit å se det koker i lokalet med smilende ungdom og veiledere med kontroll. -Det er også noen overraskelser iblandt som gjør det ekstra gøy å holde på med dette, skyter William inn. -Plutselig ringer programleder Geir Schau og vil gi oss en bil, som vi skal ned til Oslo for å hente, og deretter tar kommuner kontakt for å høre om vi kan komme å fortelle om prosjektet vårt, fordi de vil prøve dette i sitt område.

-En høydare vi heller ikke må glemme er «Spleisen» vi dro i gang for 3 år siden, forteller William. For å bedre egenkapitalen, og for å kunne fortsette å være her i dette bygget trengte vi hjelp. Med bidrag fra privatpersoner og bedrifter i Valdres dro vi inn over 750 000 på én måned. - Det varma så utrolig mye, sier Lars. - Vi stopper stadig vekk ved denne veggen her, sier de, og peker opp på en svær vegg med titalls navn over givere og sponsorer til Garasjin. -Det er bidraget til alle disse som utelukkende gjør til at dette går rundt. - Det er det som gjør farge på veggene, varme, lys, sier William. - Og spesielt etter at Garasjin nå er stablet på beina er det sponsorene som dekker våre driftsmidler slike at dette kan leve videre, sier Lars engasjert.

Veien videre

De er nøkterne til fremtiden og veien videre på samme tid som ambisjonene er høye. En ny hall venter vegg i vegg med Garasjen, og det er ønsker om å bygge ut og utvide tilbudet. -Og vi vil inspirere andre til å gjøre det samme, sier William. -Det er hovedmålet. -Få flere til å skape mekkeklubber, samlingsplasser og trygge arenaer for læring med fokus på psykisk helse for ungdommen. Et annet mål for fremtiden er å skaffe til veie økonomi for å skape noen årsverk til aktivitetsledere og ledelse i Garasjin og Valdres Gatebil. Dette for at ungdommene våre blir best mulig ivaretatt og fokuset på vekst og verdier i Valdres Gatebil videreført.

Hvem vet egentlig hva fremtiden bringer? «Slow and steady wins the race»-progresjonen kan vi like her i Garasjin, skilpadda vinner til slutt, gliser Lars.

 

Vi i Gjensidige Valdres er stolte over å være støttespiller for Garasjin og ønsker alle lykke til med deres videre arbeid for barn og unge i Valdres.

 

 Ønsker du å søke om sponsormidler?

Les mer, og søk her: 
https://www.gjensidige.no/valdres/sponsormidler-valdres

eller ta kontakt med:
Steinar Skjerve på telefon:  92 22 48 81, eller på e-post: valdres@gjensidige.no

 Tekst og foto: HUGA